Kwaaitaalvloeren

Prefab vloeren met schade
In de jaren 60 en 70 zijn veel nieuwbouwwoningen voorzien van prefab vloeren. Deze vloeren werden bij de fabrikant gemaakt en kant-en-klaar (prefabricated) aangeleverd op de bouw.

In de periode tussen 1965 en 1981 zijn er prefab betonvloeren geproduceerd waaraan calciumchloride (versneller) werd toegevoegd om de betonmortel sneller te laten drogen. Op die manier kon er sneller worden geproduceerd om aan de enorme vraag te voldoen. Deze versnellers zijn met name gebruikt bij de zogenaamde Kwaaitaal- en Mantavloeren.

Betonschade
Na jaren werd ontdekt dat de stoffen die werden gebruikt om het beton sneller te laten uitharden, ook zorgen voor schade aan de wapening in het beton. De wapening gaat roesten en drukt stukken beton van de vloer af. Hierdoor verliest de vloer zijn sterkte. Dit type betonschade is niet te herstellen door de schadeplekken plaatselijk te repareren met betonmortel. Het calciumchloride blijft in het beton aanwezig en blijft zorgen voor betonschade.

Oplossing
Om de beschadigde vloerelementen te repareren hebben we een stalen draagconstructie ontwikkeld. Deze draagconstructie is samengesteld uit losse delen zodat deze makkelijk via het kruipluik in de woning onder de vloer is aan te brengen. De constructie is gemaakt van verzinkt staal en wordt van fundering naar fundering onder de vloerelementen aangebracht. De constructie neemt vervolgens de functie van de roestende wapening in de vloer over. Hierdoor wordt de wapening in het beton overbodig. De levensduur van de draagconstructie is tenminste 50 jaar.

Inspectie en advies
Twijfelt u over de conditie van uw vloer? Wij voeren graag een inspectie voor u uit. Na de inspectie ontvangt u een kort en bondig rapport over de conditie van uw vloer, eventueel voorzien van een geheel vrijblijvende prijsopgave voor het herstellen van de vloer.
Folder Kwaaitaalvloer en Mantavloerfile   ( 962 Kb )
 
toekomst visie